Op visite, mijn verjaardag, Holika en Holi Pagwa
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Joël
03 Maart 2010 | Suriname, Paramaribo
Hallo, fa waka?
Even een week update vanuit Paramaribo, want er is super veel gebeurd dus succes met lezen ;)
Maandagochtend keek ik uit het raam en zag tot mijn grote schrik dat het regende, en regen is niet zo erg maar Surinaamse regen gaat veel en veel harder dan in Nederland. En ik moet zeker 25minuten naar school fietsen dus ik zag letterlijk en figuurlijk de bui al hangen. Maar toen bedacht ik me dat ik het nummer van juf Denna had gekregen en dat ik haar kon bellen als het regende. Dus op hoop van zege belde ik haar en ik kon mee rijden, en Jorieke ook. Wij moesten naar de winkel aan het einde van onze straat, daar zou ze ons komen ophalen. Maar omdat het zo hard regende moesten Jorieke en ik iets hebben om ons te bedekken, we besloten samen een poncho omhoog te tillen zodat we een professorische paraplu hadden, we hebben erg veel lol gehad en zijn droog gebleven. Toen juf Denna ons op kwam halen vertelde ze ons dat we niet meteen naar school gingen want we moesten eerst haar dochtertje van twee jaar naar oma brengen, daarna nog twee leerlingen ophalen en dan gingen we naar school. We werden om 07:00 uur opgehaald en om 07:45 uur waren we op school. Er werd geen vlag gehesen want het regende, het hele schoolerf lag vol met plassen. Dus is mevrouw Chan begonnen met les geven. Ik heb alleen taal gegeven en voor de rest met mijn ontwerp onderzoek bezig geweest. Verder heeft het de gehele dag geregend, geregend en nog eens geregend. Op de terugweg heeft juf Denna me allemaal tips gegeven om makkelijk te koken, super handig. Verder die dag niet zoveel gedaan, met school werk bezig gegaan.
Dinsdagnacht werd ik wakker omdat het zo hard regende, ik dacht eerst dat ik op zee was, zoveel lawaai kwam er van de regen af. Ik heb juf Denna maar weer gebeld of ik mee kon rijden, ze kwam me deze dag voor de deur ophalen.
Op school lagen er weer enorme plassen dus geen vlaggenceremonie. Ik heb de hele ochtend geobserveerd en na gekeken. Na de pauze mocht ik les geven, maar de juffen en het schoolhoofd hadden een spoedvergadering om half elf. Ik moest dus op het schoolerf letten samen met de andere stagiaires. Het ging heel goed tot dat het elf uur was (normaal duurt de pauze tot kwart voor 11) want de leerlingen werden drukker en agressiever. Dit werd alleen maar erger toen het kwart over elf was. Ik heb overal leerlingen van elkaar weg moeten halen want het begon een beetje te escaleren. Toen heb ik samen met een stagiaire besloten dat we alle leerlingen maar naar de klas gingen sturen. Alle stagiaires hielpen mee en zij gingen hierna aan het werk in hun eigen klas. Klas 5a en 5b waren erg onrustig dus ik had het gevoel dat ik ook op deze klas moet letten. Eerst maar orde op zaken gesteld in mijn eigen klas en daarna gaan kijken bij de andere twee klassen. Hier heb ik de leerlingen aan hun eigen tafel gezet en ze moesten voor zich zelf gaan lezen. Maar niet alle leerlingen hadden erg veel zin om naar mij te luisteren. Ik zag maar een uitweg en daardoor moest ik even een andere kant van mijzelf laten zien, namelijk de strenge meester Joël. Om het kort samen te vatten; alle leerlingen waren stil aan het lezen. Voor vijf minuten, want hierna was het weer kermis. Gelukkig waren ze om half twaalf klaar met vergaderen. Ik kon naar mijn eigen klas gaan en mijn taalles geven. In de avond heb ik Surinaamse bami gemaakt met gedroogde garnalen, kouseband en maïs. Zeker de moeite waard om nog een keer te maken.
Woensdag was mevrouw Chan ziek, ik wist van “niks” Ik heb dus woensdag de hele dag alleen de klas gedraaid en dit ging behoorlijk goed, al zeg ik het zelf. De leerlingen luisterden goed alleen moest ik wel steeds zorgen dat het rustig bleef in de klas. Hierdoor kreeg ik last van mijn keel. Ik besloot toen om een stilte teken te gebruiken en de leerlingen vonden het een prima plan. Verder heb ik die dag rekenen, taal, aardrijkskunde en tekenen gegeven. Ik heb de leerlingen een portret van een klasgenoot laten tekenen waardoor we een verjaardagskalender kunnen maken en deze in de klas kunnen ophangen.
Donderdag moest ik met om 08:00 uur melden bij het RKBO, ik had hier een afspraak met mevrouw Seymonson. Ik was optijd aanwezig maar ik was pas om 09:10 uur aan de beurt en om 09:12 uur stond ik weer buiten. Ik had een afspraak met haar gemaakt omdat zij meer wist over mijn stage in Galibi, laatste drie weken. Wat ze me vertelde was dat ik zelf contact moest opnemen en een afspraak met het schoolhoofd moest maken voor een ontmoeting in Paramaribo. Moet het dus zelf gaan regelen. Thuis gekomen lag er een pakketje voor me namens mijn ouders, dit was alvast voor mijn verjaardag. En ja mensen ik weet ook wel dat ik niet jarig ben dit jaar en ook al vier ik het niet toch heb ik een cadeau gekregen :)
Verder deze dag voor school bezig geweest en in de middag bloemen gekocht, want ik ging alleen op bezoek bij familie Wijntuin. Dat is familie van de oma van Lloyd mijn buurjongen (snappen jullie het nog? haha) Het was erg gezellig en we hebben over van alles en nog wat gepraat. Over hun verleden en natuurlijk over het heden. Deze mensen hebben beide ook een lange loopbaan gehad in het onderwijs dus vandaar. Ik ben hier twee uurtjes gebleven. Toen ik weg ging hebben ze me gevraagd om wat vaker langs te komen en dan mocht ik blijven eten, dat ga ik dus zeker doen. Verder die avond zijn we gaan stappen met ons zessen, was een leuke maar een zeer intensieve en lange avond.
Vrijdag ben ik samen met Jorieke en Michel naar de dierentuin van Paramaribo geweest. We moesten wel even zoeken want in Paramaribo hebben ze nauwelijks tot geen wegwijzers en dit stond zelfs helemaal niet aangegeven. Gelukkig hadden we een kaart en door het aan mensen op straat te vragen zijn we ook al een heel eind gekomen. Aan gekomen bij de dierentuin zag het er wel goed uit. We moesten SRD 5,- betalen dat is omgerekend €1,25 dat is niet echt duur voor een dierentuin niet? Er waren veel dieren te zien, apen, anaconda’s, papegaaien, wilde zwijnen, tijgers een jaguar een reuze otter en zo maar door. We hebben ons goed vermaakt alleen zaten de dieren niet in erg grote hokken dat was wel echt zielig. Daarna naar Zin gegaan en even lekker af gekoeld. Omdat het de laatst avond was van Michel zijn we uit eten geweest
Zaterdag samen met Jorieke en Michel naar de stad geweest, we hebben de grote markt bezocht. Wat was dat een leuke ervaring om te zien. Er lagen mooie groenten en fruit soorten, verse vis en vlees producten. Ook lag en een gevilde aap en een schilpad. Deze kon je kopen en thuis villen, best zielig om dat te zien.
Daarna naar huis gegaan want Michel moest naar het vliegtuig, ik heb hem weggebracht samen met Jorieke en Kera onze taxichauffeur. Om 17:00 uur waren we weer thuis. Omdat ik bijna “jarig” was hadden de dames gezegd dat we uit eten zouden gaan, leuk idee toch? Tijdens het eten besefte Daphne zich opeens dat ze haar portemonnee thuis had laten liggen, buiten. Zij ging dus snel terug naar huis samen met Jorieke en Biri. Ik bleef zitten met Daan want wij hadden ons eten nog niet op, we dronken nog een biertje en gingen daarna naar huis.
Toen we bijna thuis waren zag ik fakkels branden op onze oprit en het hele balkon was versierd met slingers, ik kwam bij de poort schoof hem open en toen ging overal het licht aan en kwam iedereen te voorschijn: ‘Surprise!’ Wat een super toffe verassing en ik had al die tijd helemaal niks door gehad… Daphne vertelde me dat ze helemaal geen portemonnee heeft hahaha wist ik toch niet ;)
Er waren allemaal stagiaires die ik kende van Schoorl, ook kwam Meritha, Steven en Kera nog op visite leuk he :D Ik heb van Nicolet, Inez en Sharon een voetbalshirt gekregen met de Surinaamse kleuren super leuk. Toen ik hem aan had en aan het fietsen was kreeg ik allemaal complimenten van Surinamers. Van papa, mama en Ayle had ik per post een cadeau gekregen; een overhemd en een T-shirt erg mooi. Het was een leuk en gezellig feestje. Na het feestje nog uit geweest. Het was een super gezellige avond.
Zondagochtend werd ik om half 9 gebeld, mijn juf, of ik iets te doen had. Euhm nee, hoezo? Ze zei dat ze me kwam ophalen want we gingen ergens heen. Dus ik als een gek uit bed shirt aan gedaan en toen stond ze al met de auto voor de deur. (Ik was best kapot, had toen nog maar 2.5 uur geslapen.) Mijn juf en haar man kwamen me ophalen om mee te gaan naar de zondagmarkt verderop en ik moest mee. Het was een gezellige bedoeling alleen is het niet erg fijn als je brak bent en op de visafslag staat. Ik moest daarna met mijn juf en haar man mee naar hun huis, hier gingen ze alvast eten maken en daarna gingen we dan opbezoek bij hun zonen. Om half 11 in de ochtend; rijst, garnalen en zoute amsoi (groente) prima te eten. We stapten hierna in de auto en zijn helemaal naar Republiek gereden. Republiek is een dorp vlakbij Zanderij het vliegveld. Hier waren haar zoons aan het zwemmen, het was leuk maar lang zijn we niet gebleven want mijn juf vroeg of ik wel eens in Domburg was geweest. Ik antwoordde: ‘wij zijn er wel eens doorheen gereden, maar ik wil er graag foto’s van maken want mijn docent die mijn verslag moet beoordelen heet Rene Domburg haha.’ Toen mijn juf dit hoorde gingen we weg op weg naar Domburg. Onderweg heeft ze me allemaal plekken laten zien waar allemaal dingen waren gebeurd, zoals wegen die waren weggespoeld en wat voor een soort platen en bomen waar groeide. Erg leuk en zeer interessant. Uiteindelijk aangekomen in Domburg, foto’s gemaakt en even wat gedronken daarna weer doorgereden naar Paramaribo. Ze zetten mij thuis af en wenste me een fijn weekend.
Thuis gekomen vertelde ik mijn verhaal aan iedereen die het maar horen wilde. Ik hoorde van Biri dat we die avond naar een Holika verbranding gingen. Niemand had een idee wat het was maar we wisten wel dat het te maken had met het Hindoestaans nieuwjaar. Wij gingen naar de plek waar de verbranding plaats vond en het was erg bijzonder, want de Holika verbranding heeft een bijzondere betekenis. Hindoestanen steken een grote berg takken en bladeren in brand om de boze geesten weg te jagen voordat het nieuwe jaar begint. Soort van paasvuur. Hier voorafgaand is er een heel ritueel met zingen en muziek, erg leuk om mee te maken. Toen we dit ritueel hadden gezien besloten we verder op te gaan kijken want daar stond een nog grotere Holika en het zou een groot feest worden. We zijn hier twee uur geweest en toen was de Holika opgebrand. Wij waren ook opgebrand en besloten naar huis te gaan, want de volgende dag was er immers Holi Pagwa.
De volgende ochtend was het maandag maar we waren vrij vanwege de nationale feestdag Holi Pagwa, oftewel het Hindoestaans Nieuwjaar Daan en ik zijn op pad gegaan om mooie kleren te kopen voor een lage prijs, nou en mooi waren ze zeker niet maar wel goedkoop. We hadden dit nodig voor de Pagwa viering bij ons in de buurt op het veld. Mensen gooien dan met verfpoeder en je krijgt het niet goed uit de kleren, zegt men. Wij dachten dat het vroeg zou beginnen maar dat viel nogal tegen want ze begonnen pas om 17:00 uur. We hadden de gehele dag nog, beetje uitgerust en toen het tijd was zijn we er heen gegaan. Wij hadden badmutsen om ons haar te beschermen maar op de weg erheen werden we vanuit een vrachtwagen bekogeld met verfpoeder en we zaten al helemaal onder dus de badmuts had erg weinig zin. Wij gingen het terrein op en zagen dat we poeder konden kopen, dat was ideaal want wij hadden alleen waterpistooltjes gekocht (die overigens veel mensen hadden). Toen wij ook poeder hadden gekocht toen kon het gooien en smijten beginnen. Het werd steeds drukker en hoe langer het duurde hoe viezer wij werden. Maar wat een feest! Iedereen gooide op iedereen met van alles, van vloeibare verf tot cola en op de achtergrond van die heerlijke Hindoestaanse muziek waardoor je niet stil kan staan. Al met al een geweldig feest en volgens mij spreken de foto’s voor zich.
Alleen een min punt aan het feest was dat ik mijn fietssleutel + huissleutel ben kwijt geraakt, tsja zo verlies je ze thuis nooit en hier al twee keer… Er is al een duplicaat gemaakt van de sleutel en op mijn fiets zit alweer een nieuw slot dus alles is weer helemaal ok ;)
Nou dat was het wel even voor nu. Ik heb nu weekend want ik zit aan het zwembad die verhaal te typen. Neem zo een duik en zal aan jullie denken!
03 Maart 2010 - 17:24
Britt:
Haaaiiii Joel!!!
Als eerst, alsnog van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!! Ik lees dat je n leuke dag hebt gehad, leuke verrassing van de dames ook!!! Maar wat een lang verhaal weer joh, erg leuk om te lezen. Het zonnetje begint hier ook weer te schijnen, maar niet voor lang vrees ik. Ga jij maar lekker zwemmen, ik zal aan je denken tijdens de onderwijsdag morgen, (wateenfeest)
lebber! -
03 Maart 2010 - 22:30
Pk:
Hee joewe!!
Nog gefeliciteerd!:) Super mooi verhaal jammer dat wij dan weer hier in het koude kikkerlandje zitten:( die foto met al die dames had iets voor mij kunnen zijn:P Je ziet er ook goed uit op de foto's vooral die van het feest. Ik denk dat we ook maar hetzelfde in Nederland moeten introduceren!! Ik wens je nog super veel plezier.
Groeten Snorlax -
04 Maart 2010 - 12:11
Laura:
Haa Joel,
leuke verhalen elke x!
Staat je goed, dat geverfde gezicht!;)
Heel veel plezier nog,
Liefs Laura -
05 Maart 2010 - 11:37
Yvonne:
Zo zie je maar, jarig kun je overal zijn.En een bijzondere verjaardag, je zult het niet snel vergeten.
Wat een opgave: om regie te houden in de groepen op je school.(weer wat geleerd).
Je boft met je juf, ze laat je goed kennis maken met Suriname.
En feest? ,ja dat is en hoort er altijd bij natuurlijk, geniet nog en succes met je schoolopdrachten.
Kus van je moeder. -
05 Maart 2010 - 16:15
Magda:
Mooi verhaal,bedankt. Net of het hier ook wat lichter en warmer wordt van je foto's en verhalen, liefs van Henk&Magda&Karlijn -
05 Maart 2010 - 18:50
Ayle:
Ha broer,
Leuke dieren. Zitten ze in het bos? Of zitten die ook in je tuin? Ook die enge slang? Papa is ook bang. Kreeg je de verf nog uit je gezicht? Gek spel zeg. Geef de pupies maar een aaj.
Groetjes en kusjes! -
05 Maart 2010 - 19:04
Adri:
Leuke verjaardag heb je gehad! Het was hier nogal stilletjes toen... Goed om te lezen wat je allemaal ervaart en meemaakt, van tropische regenbuien tot verfpartijtjes. Waarom is dat verfsmijten? Ook nieuw ding voor lowlands?
Pas goed op voor aboma (brrr....), blijf je verbazen en blijf vooral genieten! Liefs. -
15 Maart 2010 - 12:03
Manèl:
Hée Joël,
Vet hè dat feest! Ben je nou zo afgevallen of lijkt dat zo? Vooral je gezicht? Ik dacht hier ook af te vallen maar het eten is hier nogal vet dus dat gaat niet lukken.
Over 68 dagen ga je alweer terug joh, de tijd vliegt echt voorbij!
Lekker dat je kan zwemmen daar, het is mij nog niet gelukt een open-air zwembad te vinden.. Alleen super de luxe (op het dak van het Hilton hotel enzo) waar ik toch echt liever niet heen ga..
Spreek je snel!
X Manèl