Carnaval, kakkerlak en weekend - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Joël Albert de la Bruheze - WaarBenJij.nu Carnaval, kakkerlak en weekend - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Joël Albert de la Bruheze - WaarBenJij.nu

Carnaval, kakkerlak en weekend

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Joël

21 Februari 2010 | Suriname, Paramaribo

Zo een tijdje gelden alweer dat ik een berichtje heb geplaatst. Maar er is ook eigenlijk niet zoveel bijzonders gebeurd.

Maandag weer naar stage gegaan. In de ochtend vertelde mevrouw Chang dat ik taal moest geven. Erg korte voorbereidingstijd, maar het ging prima alleen vonden de leerlingen de stof best lastig.
In de middag hebben Daphne en Biri (bijnaam voor Birgit. Biri = Bier) een zwembad gekocht voor op ons balkon. We hebben met z’n alleen veel plezier gehad dit enorme bad te vullen want met alleen maar emmers gaat het niet heel erg snel. Dus als we even willen afkoelen gaan we gewoon in ons zwembad chillen. Toen het avond was had niemand zin om te koken dus hebben we maar Roti gehaald, erg goed, gaan we vaker doen!

Dinsdag was er carnaval op mijn stage dus ik hoefde geen les te geven. Ik ben niet verkleed gegaan want mevrouw Chang zei dat zij ook niet verkleed ging. Het was erg gezellig, allemaal verklede kinderen op school. Je kon het niet zo gek bedenken of het liep wel rond op het schoolplein. Ik heb zelfs een Pipi Langkous gezien, alleen had deze kroeshaar, te gek toch! :)
Om ongeveer tien uur kwam er een Brass band dat is een band met drie trompettisten een trombonist en allemaal slagwerkers. Wat is dat toch schitterend om te horen! Lekker swingen op het schoolplein. De Brass band ging voorop in een stoet rond de school. Ik liep achteraan omdat ik moest letten op klas 6a die achteraan liepen. Toen we door een straat liepen achter school en ik naar rechts keek zag ik een witte auto aan de andere kant van de weg. Er kwam een man aanlopen en de chauffeur van de witte auto en de man gaven elkaar een hand. Niks bijzonders zul je zo zeggen maar ik had het al wel door en mevrouw Chang zei het ook, dit was een drugsdeal. Gewoon op klaarlichte dag naast een groep met kinderen, raar toch :s Later vertelde mevrouw Chang dat deze straat daar bekend om stond vandaar dat ik goed moest opletten als ik achteraan liep. Toen we terug waren op school heb ik geholpen met soft inschenken en daarna bij het opscheppen van het eten. Het was een gezellig dag die ik zeker niet had willen missen.

Woensdag ben ik bezig geweest met mijn ontwerponderzoek, ik heb namelijk een aantal leerlingen geïnterviewd, wat zij van school vonden en van het vak taal etc. Dit kan ik namelijk erg goed gebruiken bij mijn vooronderzoek. In de middag hebben we thuis spandoeken gemaakt voor de jongens die donderdag en vrijdag komen, het was een idee van Biri. Voor Michel hebben we het volgende spandoen gemaakt: ‘Michel, welkom hier.. in de koelkast staat het bier.’ En voor Daan: ‘Welkom Daan, eet maar een banaan. En daarna door naar het bier, want daarom is ook Michel hier.’
Woensdagnacht schrok ik wakker van een geluid bij mijn bed, en opeens kroop er iets over mijn gezicht. Uit reflex sloeg ik het weg uit mijn bed. Ik ben snel het bed uitgegaan en ik deed het licht aan om te zien wat het was. Wat ik zag was een schildkakkerlak. Deze was een half keer groter dan een aansteker en drie keer zo dik. Ik wilde hem dood trappen maar bedacht me dat als je een kakkerlak dood trapt dat er allemaal eitjes vrij komen waardoor je nog meer kakkerlakken krijgt. Dus ik heb snel een kledingstuk (lees boxershort) gepakt en ik ben een klopjacht begonnen met de kakkerlak. Damn wat zijn die beesten snel zeg! Maar uiteindelijk heb ik hem gevangen en zo snel mogelijk het raam uit gegooid en toen ben ik weer lekker gaan slapen.

De volgende dag vroeg Jorieke of ik met haar mee wilde Michel ophalen van Zanderij, dus ik ben meegegaan lekker zitten en kijken in de taxi. We werden gereden door onze vaste taxichauffeur Kera. Kera is een man van rond de vijftig en heeft een vrouw en vier kinderen. Een dochter van hem woont in Rotterdam. Hij komt ons heel vaak halen en brengen en hij leert ons ook erg veel over Suriname. Zo leer hij ons wat Surinaams praten (Pe we go tamara? Wat gaan we morgen doen?) en verteld hij van alles, van natuur tot het Surinaamse voetbal. Erg leuke en interessant! Voor de dames heeft hij speciaal een cd gekocht van Guus Meeuwis zodat zij ook naar iets leuks konden luisteren in de auto. Toen ik mijn verhaal over de kakkerlak vertelde aan Kera zei hij: ‘een kakkerlak is geen leuk huisdier en je moet dat ook niet willen hoor! Je moet hem gewoon dood trappen en daarna aansteken want dan gaan de eitjes kapot, ja toch. Daarom.’

Vrijdag kwam de vriend van Daphne, Birgit ging mee naar het vliegveld en ik was alleen thuis want Jorieke en Michel waren in de ochtend al vroeg vetrokken met een trip naar Galibi. Ik heb voor school gewerkt en ben al een stukje opgeschoten. Verder die dag niet veel gedaan.

Zaterdag zijn Daphne en Daan ook vetrokken naar Galibi dus Biri en ik waren alleen thuis. We werden opgehaald door Kera want hij ging ons naar een vrouw brengen die het haar van Biri ging invlechten. Maar eerst moesten we kunsthaar halen in de stad. De vrouw die Biri ging vlechten was ook in de stad dus hebben we haar opgehaald want het vlechten deed ze bij ons thuis. Ze heette Jolanda en het was een gezellige Surinaamse vrouw. In totaal heeft Biri vier uur moeten zitten voor haar haar, maar het resultaat mag er dan ook zeker wezen! Ik heb in de tussentijd wat huishoudelijke activiteiten gedaan zoals de badkamer schoonmaken en boodschappen doen. In de avond hebben Biri en ik op tijd gegeten want we gingen samen op kroegentocht. Er was toch niemand thuis dus het leek ons wel een leuk idee. Deze toch werd georganiseerd door een tour bedrijf dus er waren rond de veertig stagiaires die ook mee gingen. We moesten in twee overvolle busjes waar we te drinken kregen maar voordat de hele bus te drinken had moesten we zeker een half uur wachten. Ah fin, we hebben vijf kroegen bezocht en daarna hadden Biri en ik het wel gezien, we vonden de mensen niet erg aardig en we hadden geen zin om steeds zo lang te wachten dus de laatste twee kroegen hebben we niet gedaan maar we hebben een taxi gebeld en zij naar de andere studenten (Inez en Nicolet) gegaan in Zsa Zsa Zsu. Hier hebben we een leuke avond gehad.

Zondag was het een erg regenachtige dag dus tijd om dit verhaal te typen en online te zetten. Morgen weer stage en ik heb zo’n vermoeden dat ik morgen meer lessen moet gaan geven, want mevrouw Chang heeft me helemaal uitgelegd waar we met alles waren. Dus we shall see what it will be.
Nou dat was toch een langer verhaal dan dat ik had verwacht haha tot de volgende keer en hopelijk is de sneeuw snel weg bij jullie.

Zoals de Surinamers zeggen: Mi e sjie joe (tot ziens)

P.S. Oma heel veel beterschap en ik denk aan u!

• 21 Februari 2010 - 21:28

Britt:

Hee Joel!!!
    Nice verhaal!!! Wel viezig van de kakkerlak maar goed, hoort erbij he ;-)

Vandaag hebben we de laatste voorstelling gehad in de Kappen, en ben nu weer onderweg naar huis. Echt jammer dat t afgelopen is maar t was echt heel erg leuk! Wist je trouwens al dat Frans stopt? Echt niet leuk! Maar we hebben hem een ontzettend mooi afscheid gegeven.

Veel plezier nog joellebel en ik kijk uit naar je volgende verhaal!!!

Xxxxx
    Britt

• 21 Februari 2010 - 22:09

Jolien:

Whaaa Jaloers..
    I Love White Beach, ziet er echt geweldig uit..

de sneeuw is hier nu aardig weggetrokken, maar bah wat is t nog koud..

geniet er maar lekker van en stuur wat zonnestraaltjes deze kant op :D

Liefs Jo

• 21 Februari 2010 - 22:39

Emile:

Jr,

Wat een lijpe verhalen toch weer! Ben redelijk jaloers als ik dit zo allemaal lees vanuit het kille, koude en donkere Nederland...

Goed om te horen dat het goed gaat met je stage, dat je ook veel van de omgeving ziet en dat je veel mensen leert kennen!

Morgen komen Ma & Ayle naar Amsterdam dus we gaan even een dagje winkelen; kijken of we kunnen slagen ;)

Twente heeft vandaag met 1-0 van Vitesse gewonnen; draak van een wedstrijd maar wel 3 punten!! PSV heeft 2 punten laten liggen tegen Sparta; dus we staan nu nog maar 1 punt achter die lampies!

Ik ga stoppen anders hebben de anderen geen ruimte meer ;)

Have fun and thoroughly enjoy it while you can!

-x- je broer

• 22 Februari 2010 - 10:34

Jolanda:

Ja, bah vieze beesten die kakkerlakken.
    In Amerika heb ik ook zo een gezien JAK.
    Het doet me goed om te lezen de naam "jolanda", staat voor gezelligheid toch???? (grapje)
    groetjes uit Moordrecht.

• 22 Februari 2010 - 12:18

Karlijn:

Hai liefje! OMG lekker een kakkerlak op je gezicht, ben voor het eerst blij dat ik niet naast je lag haha!
    Ik heb ooit een Nederlandse kakkerlak uit mijn laars gevist en dat was al geen pretje, ik stel me anderhalve aansteker voor en krijg er toch een kleine rilling van.. Ben alleen wel heel blij dat het geen reuze spin was, dan was ik helemaal hieperdepiep geworden;)

Wat kut zeg, ik lees net bij britt dat ze de laatste voorstelling hebebn gehad, dat wist ik helemaal niet, had namelijk best wel willen kijken!
    Maarja hopen dat dat op dvd staat dan gaan we het samen een keer kijken als je terug bent!!

Van de drugsdeal leek me geen pretje, pas goed op jezelf en geen held uithangen he?!

Ik hou van je moppie!

KUS!

• 22 Februari 2010 - 12:43

Marion:

IEEEEHLL een kakkerlak! gadsie zeg! ik denk dat ik alles bij elkaar had gegild! maargoed! nice jongen! ik ga ff je foto's bekijken!! hihi.. liefs!

• 22 Februari 2010 - 13:43

Bert En Carola:

Hoi Joël,

'Never a dull moment!' is op jou wel van toepassing: mega zwevende kakkerlakken, witte limo's met drugsdealers, plonsen in een eigen zwembad! What's next??

Take care and enjoy!
    liefs,
    Bert en Carola

• 27 Februari 2010 - 21:21

Yvonne:

Weet je zeker dat de witte auto niet bij het carnaval hoorde? Nee grapje, Ik lees al wel, en heb je van de week ook even gesproken, dat je al een beetje gewend bent in het warme continent.
    De vorige reactie van mij is niet verzonden(foutje in onze pc) vandaar deze late reactie en we tellen nog 26 uur en dan ben je hier!(thuis) jarig.
    Dag jongen succes met alles x van mij

• 28 Februari 2010 - 22:18

Henk & Magda:

Ha Joël, we wensen je een onvergetelijke verjaardag vannacht en morgen in Suriname!! We drinken er nu een wijntje op. Vandaag hebben we weer genoten van Billie Elliot, de musical. Fatou en Eltjo waren erbij, Eltjo vond het ook leuk, hij moest zelfs een beetje huilen...Bedankt voor je mooie verhalen over je ervaringen en de foto's. Alvast van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag en veel liefs, Henk&Magda plus aanhang.

• 01 Maart 2010 - 13:11

Manèl:

Hé Joëlepel,

Leuk je verhalen te weer lezen, ik wou je eigenlijk even feliciteren maar ik weet nooit of ik dat nou op de 28e of op de 1e moet doen. Nu dan maar.
    Eet er een dikke bakabana op!

Liefs,
    Manèl

• 01 Maart 2010 - 16:19

Marion:

en ooh... vandaag ben je jarig!!! JOEL gefeliciteerd!!!! hihi... liefs...

• 01 Maart 2010 - 19:29

Luuk:

He neef zie da je het erg naar je zin heb daar en veel leuke en wat vieze ervaringen op doet geniet er van en gefeliciteerd!!

• 02 Maart 2010 - 11:27

Tim Giesen:

Mooie verhalen om te lezen zo tussen het leren door.
    En natuurlijk van harte gefeliciteerd, ik heb geen idee hoe ik je anders kan bereiken dan via deze site.
    Ik hoop zeker nog meer van deze mooie verhalen te kunnen lezen.
    En stel je niet zo aan jo met die kakkerlak :P
    Veel succes en plezier daar
    Xxx

• 02 Maart 2010 - 19:30

Emile:

Ey Pik,

Mijn smsje nog gehad? Zo nee: CONGRATS OUWE!
    Heb je het kado opengemaakt?
    Heb je de andere zending al ontvangen?

Ik ga weer, moet trainen!

Later!

• 14 Mei 2010 - 17:48