D’ru, White Beach en eerste stage dag
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Joël
08 Februari 2010 | Suriname, Paramaribo
Zo daar ben ik weer met een nieuw verhaal. Ten eerste hangt de Twente poster goed in de woonkamer. De vriend van de Daphne neemt als goed is nog een Twente vlag mee, hopelijk gaat Twente hierdoor ook wat beter presteren. Birgit is voor PSV... dus er hangt nu ook een poster van PSV, helaas.
Vrijdagavond kwam Steven ons ophalen omdat hij ons mee ging nemen naar een Surinaams restaurant. Hij was er zelf ook nog nooit geweest maar het leek hem wel een leuke plek. De eigenaar van het restaurant is Damaru. Sommige zullen zeggen: ‘ooh echt?’ En andere zullen zeggen: ‘wie is dat?’ Damaru is een bekende zanger in Suriname en hij heeft in Nederland een hit gehad met Jan Smit ‘Tuintje in mijn hart’. Ah fin het restaurant was vlak bij de bekende brug van Paramaribo, de Wijdenbosbrug. Vernoemt naar de vorige president van Suriname. Steven beloofde dat we over deze brug zouden gaan na het eten. Aangekomen bij het restaurant, naja meer een café waar je buiten je eten kon bestellen, hebben we rijst met kip gegeten erg lekker! Damaru niet gezien, misschien was hij wel aan het optreden, wie weet.. Hierna nam Steven ons mee omdat we over de brug zouden gaan zoals beloofd. Hier kregen we een mooi uitzicht over de stad. Paramaribo in het donker met alle lampjes. Boven op de brug stond een bord met de tekst erop: 'No Jumpo you dede' met andere woorden niet springen anders ga je dood. Op deze brug plegen nogal wat mensen zelfmoord, helaas. Steven reed een stuk om, want er was nog iemand jarig die wij moesten ontmoeten vond hij. Op deze verjaardag zat oom Leo de broer van Imro (lees; eigenaar van ons huis) We hebben met deze man een gezellig woordje gewisseld maar, we hebben het kort houden want Steven wilde weer verder. Hij zette ons af en wij gingen ons langzaam klaar maken om het nachtleven in te duiken. We hebben eerst drie kwartier op onze taxi moeten wachten, tsja Suriname hè, gewoon rustig aan. Uiteindelijk zijn we naar La Caff geweest. Een leuke tent waar veel Nederlandse studenten waren.
Zaterdag, hier kan ik erg kort over zijn. Hele dag niks gedaan films gekeken, boodschappen gedaan en in de avond zijn we weer (ja alweer) gaan stappen in een discotheek Zsa Zsa Zsu genaamd. Bijzonder was dat dezelfde taxichauffeur als hierboven nu een half uur te vroeg was, snap jij het? Steven had ons verteld dat het een leuke discotheek zou zijn en geen een woord hiervan was gelogen. In deze discotheek kwam ik een man tegen en die kwam (jaja het is echt waar) uit Hengelo!:D Hengelo of all places! Het was een Surinamer die hier ging kijken hoe het met zijn zaken ging en dinsdag ging hij weer terug, leuk om hem ontmoet te hebben.
Zondagochtend werden we wederom opgepikt door Steven want we gingen namelijk naar White Beach. Hij had allemaal eten gemaakt wat we mee hebben genomen. We hebben meer dan een uur in de auto gezeten voordat we aankwamen op White Beach. Vrijdagavond hadden we een hut gereserveerd en die was dus nu vrij voor ons. Het was een leuke overkapping van bladeren en balken. Deze hut stond aan de rivier met allemaal palmbomen er om heen. Wauw! Dat was echt even een vakantie gevoel. We hebben lekker gezwommen en in de zon gelegen. Steven had voor ons bananenballetjes gemaakt en pindasoep, nou volgens mij zijn echt bijna alle Surinamers goede koks want het smaakte uitstekend! Na onze maaltijd vertelde Steven wat er allemaal in zat en ja je raad het al, anders schrijf ik dit natuurlijk niet, hij had voor de smaak gedroogde en gezouten varkensstaart gebruikt voor deze soep. Jammie.
Ook kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en wilde ik graag een kokosnoot open maken. In eerste instantie had ik een verkeerde die nog langer had moeten hangen, maar Steven hielp me met het plukken van een goede kokosnoot. Deze heeft Steven kapot geslagen tegen een boom waardoor het kokoswater eruit kwam. Erg goed te drinken en het kokosvlees was erg zacht en zoet. Weer een ervaring rijker. Dit was het voorlopig, kijk naar de foto’s en wordt maar lekker jaloers ;)
Vandaag eerste stage dag gehad. Ik moest om half 8 op school zijn dus moest van de ene kant van de stad naar de andere fietsen. Best een eind als je weet hoe het verkeer hier gaat, en je fietst bijna in de sloot dus je moet blijven opletten. Aangekomen op stage zag ik nog drie studenten, zij kwamen van de Pabo uit Deventer. Tot mijn grote verassing zat er een jongen bij die bij mij op de middelbare school in de klas heeft gezeten, hij heet Marc Verdriet, is dat niet prachtig?? Marc vertelde mij dat er een basisschool bij onze school in de buurt staat waarvan het schoolhoofd ook uit Hengelo komt hahah, zei het toch: ‘Hengelo of all places!’
Om verder te gaan, om 07:45 uur ging de bel, alle leerlingen gingen netjes in rijen staan voor de vlaggenmast die midden op het plein staat. Het was tijd voor de vlaggen ceremonie, terwijl de Surinaamse vlag werd gehesen door drie leerlingen zong de hele school vrij zacht het volkslied, en gelukkig ze zongen het in het Nederlands. Hierna werden alle stagiaires naar voren geroepen en voorgesteld. Toen ik naar voren moest komen begon mijn klas hard te joelen en te klappen, ik snapte niet waarom, moet het maar als een compliment zien dacht ik. Achteraf hoorde ik dat de kinderen in mijn klas nog nooit les hebben gehad van een meester. In totaal zitten er 29 leerlingen in mijn klas, jongens en meisjes. Een leuke en gezellige klas maar mijn mentor moet wel streng optreden want als ze een vinger krijgen nemen ze meteen de gehele hand. Mijn mentor schrijft alles op het bord en de leerlingen moeten alles overschrijven in hun schriftjes. Ook worden er geen briefjes mee gegeven voor de ouders maar de leerlingen nemen de brief over van het bord en schrijven dit in hun agenda waarna de ouders een handtekening moeten zetten ten teken dat ze het gezien hebben. In de pauze worden er broodjes, ijs, chips, water, frisdrank en bami verkocht. Een deel van dit geld gaat naar de school omdat de school niet erg veel geld heeft. Er zijn genoeg boeken en alle leerlingen hebben wel pennen en wat papier maar er zijn geen kleur potloden en er is geen gekleurd papier dus er kan nog best wat veranderd worden. Ik heb een les geschiedenis meegemaakt, de les ging over de geschiedenis van Suriname (ja logisch!) in de jaren 80. Hierna werd er muziek les gegeven erg leuk om een keer mee te maken, eerst zongen ze een lied voor Haïti en daarna werd er een nieuw lied aangeleerd in het Sranan Tongo, het ging over god. Ook heb ik gezien hoe er opgetreden wordt als een leerling iets doet wat niet gehoord is, ik moest wel even slikken.
Morgen geef ik Nederlandse taal en tekenen dus ik denk dat ik weer ga tekenen met de gekleurde bollen hahah ;) Woensdag heb ik geen stage maar een godsdienstrainig, de leerlingen zijn dan vrij en de docenten en stagiaires krijgen bijscholing, ik ben benieuwd. Jullie horen snel weer van me.
Warme groeten :D
Warme groeten :D
08 Februari 2010 - 20:29
Annelot:
Heee!Ik merk al wel dat je je daar geen moment verveeld, je hebt al veel megemaakt zeg. Echt leuk die verslagen en zo'n site. Ik zal me nog een x aanmelden want heb nog geen mail gehad. Ik schrijf snel weer wat naar je, heeeeeeeeeeeel veel plezier nog xxkus -
08 Februari 2010 - 20:48
Marion:
hee joel, leuk verslag.. Neerlijke soep dus.. Haha bedankt voor de mooie foto, wordt tijd dat ik na suriname ga!! Haha liefs en tot het volgende verslag!!
P.s waar komen je foto's op?? -
08 Februari 2010 - 22:18
Yvonne :
Ja, ja, wij maar hier in de kou (waar geen eind aan lijkt te komen)en jij zwemmen en zonnen!
Maar je hebt gelijk hoor, had ik ook gedaan,
Ik was reuze benieuwd naar je eerste stagedag, en die is dus goed verlopen.
Het is in Paramaribo dus druk met de Nederlanders, het lijkt wel Franrijk.
Fijn weer wat van je gelezen te hebben, geniet en werk ze. Dikke kus van je moeder. -
08 Februari 2010 - 22:31
Emile:
Jr,
Lekker bezig jongen! Tijd voor feestjes, films, chillen en Twente ;) Maar dan ook nog serieus bezig zijn met je stage; je hebt 't niet van een vreemde hahaha! Vind 't ontzettend tof om 't allemaal te lezen! Ik kan alleen maar zeggen: geniet er met 250% van en 'proef' en zie alles en schrijf hier alles maar lekker op! :)
Ben trots op je!
Je broer -
08 Februari 2010 - 23:13
Karlijn:
Jeetje wat maak je daar toch veel mee steeds! Ben blij dat je ons zo uitgebreid op de hoogte houdt! Dat hutje op het strand klinkt geweldig! Ik wil nu al een keer samen met jou naar Suriname het klinkt te gek!
DIkke KUS! -
09 Februari 2010 - 05:35
Manel:
Jambo Joel!
Fawaka? Ik zie wel dat je beter bent in je verhalen dan ik, moet ook nog even wennen. Ben nu twee dagen in Nairobi, wel super vet maar nog wel op ontdekkingstour. Hoe gaat het daar? Ben je al een beetje gewend?
Liefs Manel -
09 Februari 2010 - 12:39
Jolanda:
Ik zie het al je moet schrijver worden,
Je kunt de verhalen al gaan bundelen.
Leuk om het zo uitgebreid mee te kunnen lezen.
Groet jolanda -
09 Februari 2010 - 15:12
Erik-Jan:
Heey Joel!
Supermooie verhalen en foto's! Toch wel bekend, La Caff was mijn stamkroeg! ;)
Lachen, ook al in Starzz geweest!? Of bestaat die niet meer!
Heel veel plezier en binnenkort beginnen met de tripjes! Als je mijn vaste taxichauffeur Brian tegenkomt doe hem de groeten! -
09 Februari 2010 - 23:53
Karlijn:
Hai lief,
je had het gister over nieuwe foto's maar is nog niet gelukt neem ik aan, want ik zie ze niet.. Geeft niet next time!
Ik ga nu slapen.. Slaap lekker liefste! -
10 Februari 2010 - 12:16
Lot:
Jowe!
Prachtig verhaal weer! Heb het hier naar mijn zin op stage, maar je maakt me zeker warm voor een buitenlands avontuur!
Geniet geniet geniet en blijf mooie verhalen schrijven!
Dikke kus -
10 Februari 2010 - 16:03
Sandra:
Hey Joel,
Pff jij maakt meer mee dan in ons kikkerlandje!! Super dat de poster hangt van Twente.. ze mogen wel wat support gebruiken op dit moment!!
Have fun en Succes!!
X -
10 Februari 2010 - 16:24
Ayle:
wauw dat je daar muziek krijgt dat is leuk.
Leer maar wat surinamse liedjes,dan kan ik ze van jou leren.
kus je ayle -
10 Februari 2010 - 18:24
Anne-marie:
He joel!
Ik zag deze site in je msn staan, en keek er eens op.
echt leuk al die verslagen .. als ik dat zo lees, lijkt me echt gaaf!
Succes nog en plezier natuurlijk, en tot snel!
X anne-marie -
11 Februari 2010 - 16:23
Heleen @ Zuid Afrika:
Heeey Joel,
Wat leuk om te lezen dat jij ook ergens ver weg zit voor je stage! Ook voor je minor? of niet?
Ik zit momenteel, voor mijn minor in Zuid Afrika, dus ben net als jij met stages bezig!
Wat leuk om te lezen!!
Nou heeeel veel succes daar, maar dat gaat vast goed komen in dat prachtige land!!
Groetjes, Heleen!
Ps: mijn wbj.nu is: heleen2388.waarbenjij.nu voor als je geinteresseerd bent!!
haha
12 Februari 2010 - 17:57
Oma Jo:
Wat prachtig , jongen, wat heb je al veel laten zien en verteld.
Ik heb bij Masja gekeken naar je verslag.
De ingreep van gisteren is mij mee gevallen, maar ik moet nog een keer.
Ik zit nu met een lapje voor mijn oog.En je moeder tikt dit berichtje, bij mij thuis In welke klas loop je stage? Luisteren ze goed naar je? Veel succes en plezier. Kus van mij je Oma Jo -
14 Februari 2010 - 20:57
Ayle En Yvonne:
Mooie foto van de brug en nog mooier was de foto van een pracht vent op het strand..... -
18 Februari 2010 - 20:58
Annelot:
je bent nog niet echt bruin zeg hahah